+31 (0)6 5133 3296
Blog

Einde van de winterstop

Op 1 maart eindigt de winterstop voor de oldtimers in de overgangsregeling. Zorg dat uw voertuigverplichtingen in orde zijn!

Sinds 1 januari 2014 kennen we de Overgangsregeling voor bepaalde voertuigen met DET tot/met 31 december 1987. Voertuigen in deze regeling hebben een gereduceerd tarief MRB, totdat deze 40 jaar oud zijn (want daarna worden ze vrijgesteld voor MRB).

De overgangsregeling kan aangevraagd worden voor:

  • Personenwagens en lichte bedrijfswagens op benzine
  • Vrachtwagens en autobussen (voor zover deze niet bedrijfsmatig gebruikt worden)
  • Motorfietsen
  • Niet genoemde categorieën (personenwagens / lichte bedrijfswagens op diesel of LPG en kampeerwagens) kunnen niet in de overgangsregeling.

De overgangsregeling betekent:

  • Je mag van de openbare weg gebruik maken voor een kwarttarief MRB met een maximum van 120 euro per jaar(prijspeil 2014). Dit bedrag wordt ieder jaar herzien. Zie de site van de Belastingdienst.
  • Maar niet in de maanden december, januari of februari (tijdens de zogenaamde winterstop).
  • Als je betrapt wordt op de openbare weg tijdens de winterstop betaal je voor het gehele kalenderjaar de volledige MRB met een flinke verzuimboete (100%).

Deelname aan de overgangsregeling is niet verplicht.

Ieder jaar in het vierde kwartaal kan de kentekenhouder kiezen om gebruik te maken van de overgangsregeling òf gewoon MRB te betalen.

Als het voertuig in de overgangsregeling zit, zal de Belastingdienst een voorstel/factuur sturen om ook het volgende jaar aan de overgangsregeling mee te doen.

Als het voertuig niet in de overgangsregeling zat, kun je deze aanvragen met een formulier op de site van de Belastingdienst. Zie hier

Om deel te kunnen nemen dient het verschuldigde bedrag voor 1 januari bij de Belastingdienst ontvangen te zijn.

De keuze om gewoon MRB te betalen is nodig voor restauratieobjecten. Als je gewoon MRB betaalt, kun je het voertuig schorsen en dan betaal je alleen het schorsingstarief. Let op: als de restauratie gereed is, en je haalt het voertuig uit de schorsing, dan moet je wel MRB betalen voor het resterende deel van het jaar. Het jaar daarop kun je gebruik maken van de overgangsregeling.

Wisselen van eigenaar:

Als een voertuig van eigenaar wisselt, blijft de per 1-januari door de vorige eigenaar gemaakte belastingkeuze gelden. Dat betekent als een voertuig in de overgangsregeling zit, dan blijft het voertuig in de overgangsregeling (en hoeft de nieuwe eigenaar voor de rest van het jaar niets te betalen, want het hele jaar is al betaald door de vorige eigenaar).
Als het voertuig niet in de overgangsregeling zit, dan kan het pas vanaf het volgende jaar in de overgangsregeling en dien je de resterende maanden gewoon MRB te betalen.
Als de nieuwe eigenaar toch in december wil rijden, kan hij ook kiezen om MRB te betalen door aanvullende aangifte MRB te doen. Dit gaat dan in vanaf de datum tenaamstelling.

Import:

Bij het importeren van een voertuig, die binnen de regels voor de overgangsregeling valt, kan direct na het op kenteken zitten gekozen worden voor de overgangsregeling (voor de rest van het lopende jaar) of gewoon MRB betalen.

Evenementenregeling:

Het is mogelijk om in de overgangsregeling gebruik te maken van de evenementenregeling maar dan moet het voertuig wel geschorst zijn.

Bron: Fehac.nl